Dispozitive de intrare cu introducerea manuala a informatiei
Dispozitivele de intrare cu introducerea manuala a informtiei cele mai utilizate sunt tastatura si mouse-ul.

im keyboard.png tastatura_flexibila_skype.jpgim mouse.png
Tastatura este o componentă hardware periferică a calculatorului ce permite utilizatorului să introducă în unitatea centralǎ a acestuia date (litere, cifre și semne speciale) prin apăsarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi pe plan mondial sunt cele de tip QWERTY. Alte tipuri de tastaturi sunt tipul QWERTZ si tipul AZERTY. Denumirile vin de la primele șase taste de pe rândul al treilea. Tipul QWERTY se folosește mai ales în țările anglofone, iar celelalte folosesc mai ales tipul QWERTZ. In Franta se foloseste AZERTY.
Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare din structura computerelor moderne, ea fiind inventată încă înainte de apariția monitoarelor și a mausului. Fiecare tastă are asociat un număr de identificare care poartă denumirea de "cod de scanare". La apăsarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzător tastei respective (un număr întreg de la 1 la „n” - numărul de taste). La primirea codului de scanare de la tastatură, calculatorul face conversia între numărul primit și codul ASCII corespunzător, în logică binară.
(Sursa: http://ro.wikipedia.org)

Distributia geografica in Europa a utilizarii diferitelor tipuri de tastaturi
Coduri ASCII
Mai multe despre tastaturi...

Concept keyboard
im concept keyboard1.png
Fiecare buton de pe o tastatura conceptuală se referă la un anumit element sau funcție. Butoanele pot fi etichetate cu text sau o imagine. Restaurantele fast-food folosesc adesea tastaturi conceptuale, deoarece sunt foarte usor de operat și sunt eficiente - un singur buton poate comanda o masă întreagă.

Trackball

im trackball.png
Trackball-ul este un dispozitiv asemănător mouse-ului. Practic este un mouse răsturnat. Mişcarea cursorului se realizează prin rotaţia bilei. Pentru a opera trackball-ul utilizatorul rotește mingea care se misca cursorul pe ecran. Aceste dispozitive sunt deosebit de ușor de utilizat pentru cei cu mișcare limitată în mâinile lor și sunt adesea folosite în proiectare asistată de calculator (CAD) pentru precizia lor crescuta

Joystick

im joystick.png
Joystick-uri sunt de regula utilizate la jocuri dar treptat au fost înlocuite cu alte tipuri de controler de joc. În construcții, joystick-urile sunt folosite pentru a controla mașini, cum ar fi macaralele.

Digital camera

im digital camera.png
Un aparat de fotografiat digital face poze si poate inregistra si video. Imaginile si filmele sunt stocate în fișiere. Aceste fișiere pot fi copiate pe un computer și mai târziu editate.

Microphone

im microphone.png
Microfoanele sunt folosite pentru introducerea sunetului in computer. Pot fi utilizate cu software de recunoaștere a vocii și o aplicație de procesare de text pentru a transforma textul vorbit in text scris. Webcam-urile au de obicei si microfoane încorporate.

Touch screen

im touch screen.png
O unitate touch-sensitive cu afișaj vizual (touch-sensitive visual display unit - VDU) are o rețea de fascicule de lumină sau fire fine ce traversează ecranul care sunt folosite pentru a detecta atingerea. Multe telefoane mobile folosesc ecrane tactile. Sunt de asemenea folosite frecvent în bancomate și în centre comerciale . Ecranele tactile (Touch screen) sunt robuste, ușor de operat și ușor de a fi reprogramate.

Video digitiser

im video digitiser.png
"Video digitiser" este un dispozitiv care preia imagini de la o camera video sau de la televizor si le digitalizeaza astfel incat sa poata fi citite si stocate de computer.

Scanner

im scanner.png
Scanner-ul este un dispozitiv ce permite digitalizarea imaginilor şi introducerea lor în calculator. Poate fi folosit cu software de recunoastere text (optical character recognition OCR) pentru a transforma imaginea in text editabil.
În funcţie de modul de utilizare şi dimensiune sunt:
- fixe – imaginea e plasată pe o suprafaţă de scanare (ca la xerox);
- mobile – de dimensiuni mici şi se deplasează pe imaginea ce urmează a fi digitizată (cititorul de coduri de bare).

Graphics tablet

im graphic tablet.png
Tableta grafică este un dispozitiv ce permite introducerea facilă a desenelor şi schiţelor. Este alcătuită dintr-un creion optic cu vârf electronic şi o plăcuţă electronică, capabilă să detecteze mişcările creionului şi să le transmită computerului. Utilizarea tabletei grafice poate produce un desen la fel de reusit ca desenul pe hartie.

Touch Pad

im touchpad-mouse.jpg
Touch pad-ul este utilizat ca un dispozitiv de intrare pe computerele portabile, inlocuind mouse-ul.