revise.jpgUnitatea Centrala de Prelucrare (CPU)


Unitatea centrala de prelucrare (Central Processing Unit - CPU) este partea computerului la care ne referim de multe ori ca la "creierul" computerului. Unitatea centrala de procesare este cunoscuta si sub numele de procesor sau microprocesor. Acesta este instalat pe placa de baza (mainboard sau motherboard).
processor.jpg

Procesorul este raspunzator pentru:
  • Executia unor instrucţiuni individuale din cadrul unor programe şi controlul operaţiilor efectuate de alte componente ale computerului;
  • Realizarea calculelor şi operaţiilor logice;
  • Este alcătuit din mai multe micromodule interconectate prin intermediul unor căi de comunicaţie numite magistrale interne, pe care circulă date sau instrucţiuni, a căror viteză de deplasare depinde de doi factori:
    • Lăţimea – numărul benzilor de circulaţie; deoarece pe fiecare bandă circulă un bit, se poate vorbi despre lăţimi convenabile (de 8, 16, 32, 64 sau 128 de biţi transmişi paralel);
    • Frecvenţa de tact – numărul de paşi de lucru (tacturi) pe care poate îi facă procesorul în fiecare secundă; se măsoară în gigahertzi (GHz).

Procesorul nu este gasit doar in computere sau laptopuri. Multe alte dispozitive contin procesoare: de exemplu telefoane mobile, masini de spalat etc.

Ce face un computer sa functioneze? Afla raspunsul citind aici.